naar top
Menu
Logo Print
10/04/2018 - MATTHIAS ROBBE

VOORBEREIDING WELDING WEEK 2019 VOLOP AAN DE GANG

19, 20 en 21 november 2019 in Antwerp Expo

Echte diehards schreven de datum ongetwijfeld al in hun agenda, maar op 19, 20 en 21 november 2019 vindt in Antwerp Expo de elfde editie van de Welding Week plaats. Tijdens deze drie dagen komen de apparaten en technologieën voor het lassen, verbinden en snijden van metalen en kunststoffen aan bod. De voorbereidingen op Welding Week, ook wel aanschouwd als de lokale variant van Schweissen & Schneiden, zijn inmiddels volop van start gegaan, blijkt uit een gesprek met Group Event director Dieter Wilssens van Easyfairs.

weldingweekLOKAAL KARAKTER

Terwijl Schweissen & Schneiden internationaal heel wat aanzien geniet, is Welding Week de gerespecteerde lokale variant voor België (73%) en Nederland (24%), waar netwerken centraal staat. Het vierjaarlijkse evenement lokte tijdens de vorige editie niet alleen lassers pur sang naar Antwerp Expo, ook heel wat productiemanagers uit verschillende sectoren combineerden een bezoek aan Welding Week met de gelijktijdige vakbeurs Subcontracting. “Nog steeds een perfecte aanvulling", aldus Dieter Wilssens. “Subcontracting verzamelt toeleveranciers, industriële designers, productontwikkelaars en CEO's die op zoek zijn naar innovatieve productietechnologieën of nieuwe materialen. Daarbij komen bijvoorbeeld ook toevoegmaterialen en oppervlaktebehandeling aan bod, toch twee zaken die hand in hand gaan met lassen."

BIL/NIL LASSYMPOSIUM

Om praktische redenen zal Welding Week in 2019 niet in oktober plaatsvinden. Antwerp Expo is dat jaar echter op 19, 20 en 21 november het toneel voor de vakbeurs. “Traditioneel organiseert het Belgisch Instituut voor Lastechniek (BIL) in die periode ook zijn jaarlijkse lassymposium. Om niet in elkaars vaarwater terecht te komen, hebben we besloten om de krachten te bundelen", vertelt Wilssens. “Dat houdt in dat de traditionele masterclasses vervangen zullen worden door het Lassymposium met highlevelsprekers, waarvan we de inhoud in samenspraak zullen bepalen."

Virtueel lassen en additive manufacturing

Tijdens de vorige editie in 2015 werden de uitdagingen voor het EN-1090-tijdperk onder de loep genomen en werd de nodige aandacht besteed aan digitalisering en automatisering om het verlies aan laskennis op te vangen. “Deze zaken zullen ongetwijfeld opnieuw de nodige aandacht krijgen in de volgende editie, maar ook nieuwe ontwikkelingen komen uitgebreid aan bod", aldus Wilssens. “Daarbij denk ik in de eerste plaats aan virtueel lassen. Acht jaar geleden was hier helemaal nog geen sprake van, maar nu zal het ongetwijfeld aan bod komen op de talrijke demoplaatsen tijdens Welding Week. Het is een mooi voorbeeld van hoe de markt volop in verandering is. Dat geldt eigenlijk ook voor additive manufacturing, waar de ontwikkelingen elkaar in sneltempo opvolgen."

VOORBEREIDINGEN

De ruwe krijtlijnen voor Welding Week 2019 zijn uitgetekend, nu is het zaak om voor een concrete invulling te zorgen. “Na de vorige editie gaf ruim 85% van de exposanten aan tevreden te zijn over drie dagen netwerken in Antwerpen. Die zullen we uiteraard ook opnieuw van harte uitnodigen om present te zijn in 2019. In juni van dit jaar zullen we hiervoor de eerste stappen ondernemen."

Fotowedstrijd

Net als tijdens de vorige editie zal er ook dit jaar een fotowedstrijd worden georganiseerd. “Lassers zijn immers kunstenaars en willen hun passie delen met het grote publiek", klinkt het. “Dat zullen we ongetwijfeld ook kunnen vaststellen op de demoplaatsen, die alvast weer een niet te missen onderdeel zullen vormen van Welding Week."