naar top
Menu
Logo Print

ATEX BIEDT STOF TOT NADENKEN

Stofexplosies kunnenATEX biedt stof tot nadenken gerust beschouwd worden als een grote problematiek in de industrie (hoewel ze gelukkig niet de meest voorkomende oorzaken zijn van arbeidsongevallen). Cijfers tonen aan dat de Belgische industrie elke twee weken met een stofexplosie te maken krijgt.

Een aantal specifieke sectoren hebben wegens incidenten in het verleden de nodige notie van de problemen. Het gaat onder meer om schrijnwerkerijen of andere houtverwerkende bedrijven, eender welke firma met een eigen spuitcabine of menglabo, industriële bakkerijen, meelverwerkende bedrijven of ondernemingen gespecialiseerd in de opslag van granen. Ook in andere sectoren is het risico op stofexplosies reëel, bijvoorbeeld bij bedrijven waarbij 3D-printen wordt ingezet. Titanium- of aluminiumpoeders, die vaak worden gebruikt bij bepaalde subcategorieën van deze technologie, zijn immers lichtontvlambaar wat de kans op ongelukken uiteraard vergroot.

Onwetendheid troef

Vooral kleinere bedrijven zijn nog dikwijls totaal onwetend over hoe ze moeten omgaan met de ATEX-regelgeving. Maar wat betekent ATEX nu echt? En impliceert het naleven van de richtlijn ook dat de bestaande installaties volledig vervangen moeten worden?

Wie een explosiegevoelige omgeving wil omschrijven, zal onmiddellijk denken aan het karakteristieke gaslek, gevolgd door een vonk die de boel doet exploderen. Ontsnapping van gas is echter niet het enige gevaar, want ook stofexplosies komen heel frequent voor. Ook chemische reacties kunnen immers leiden tot het vormen van een explosief mengsel. Om gas- of stofexplosies te veroorzaken, is er vaak niet meer nodig dan een kleine vonk. Elektrische installaties, met hun relaisschakelingen, hete printplaten en vlambogen, zijn dus als geen ander gevoelige materie in deze zones.

ATEX is overigens een verkorting van het Franse 'ATmosphère EXplosible' en omhelst twee Europese richtlijnen (ATEX 114 en ATEX 153) die explosiegevaar moeten reduceren of voorkomen. De eerste bepaalt aan welke normen uw bedrijf moet voldoen. De tweede aan welke normen de apparatuur die u in een zogenaamde 'explosiegevaarlijke omgeving' gebruikt, moet voldoen.