naar top
Menu
Logo Print

PLAATSCHAAR EN PLOOIBANK IN GLOEDNIEUWE PRODUCTIEHAL

B-Welding kiest voor De Tollenaere bij eerste investeringen

Op het nieuwe industrieterrein Haandeput, in het West-Vlaamse Meulebeke, nam ook constructiebedrijf B-Welding zijn intrek. Het gaat om de tweede vestiging van de onderneming, waar uitsluitend inox constructies zullen worden vervaardigd. De eerste machines in het nieuwe machinepark zijn de B 06-plaatschaar en de C 175-plooibank; allebei gefabriceerd door MVD en geleverd door De Tollenaere. “Dankzij de financiële mogelijkheden, kozen we voor een pakket om hier van start te kunnen gaan. Dat leverde ons niet alleen een prijsvoordeel op; het is ook een groot gemak naar service toe", zegt zaakvoerder Kenzo Blancke.

 

ACTIVITEITEN

Zaakvoerder Kenzo Blancke
Zaakvoerder Kenzo Blancke

Zaakvoerder Kenzo Blancke omschrijft B-Welding als een jong, dynamisch bedrijf in volle groei. Het staat nog maar vier jaar in de steigers, maar steunt op de stevige fundamenten die zijn vader al legde met zijn onderneming B-Construct, in dezelfde sector. Anders dan wat de bedrijfsnaam doet vermoeden, is de Meulebeekse onderneming actief in meer dan louter lassen.

Productiehal voor inox constructies

“Wij maken constructies uit zowel kunststof, staal als aluminium", vertelt Blancke in een gesprek met Metallerie. “Inspelend op de nieuwe veiligheidsnormering, willen we die laatste twee materiaalsoorten voortaan strikt gescheiden houden. Daarom hebben we in dit nieuwe industriepark een gloednieuw gebouw neergepoot, waar we voornamelijk poederlakinstallaties en andere constructies uit inox zullen vervaardigen. De bestaande productiehal, ook in Meulebeke, is voorbehouden voor staal. De inox constructies komen bijvoorbeeld terecht in de toelevering of de voedingsindustrie. Omdat de Belgische markt hiervoor te klein is, richten we onze pijlen voor de poederlakinstallaties vooral op het buitenland: Frankrijk, Nederland, Polen …"

Uitgebreid machinepark in wording

Aan ambitieuze plannen alvast geen gebrek, maar om die waar te maken, heb je natuurlijk medewerkers en machines nodig.

“Daar zijn we momenteel volop naar op zoek, zodat we ook hier zo snel mogelijk operationeel kunnen zijn. Voor onze constructies is er dikwijls een opeenvolging van verschillende bewerkingen nodig. Het is dan ook de bedoeling dat er hier een uitgebreid machinepark komt, met onder meer een ponsbank, een paneelzaag en eventueel ook een waterjetsnijmachine. En natuurlijk hebben we dan ook mensen nodig om die machines te bedienen", klinkt het.

De plaatschaar en plooibank staan mooi naast elkaar en tussen de zuilen opgesteld in de gloednieuwe productiehal
De plaatschaar en plooibank staan mooi naast elkaar en tussen de zuilen opgesteld in de gloednieuwe productiehal

Eerste investeringen

De eerste investeringen zijn alvast gedaan: een plaatschaar en plooibank van MVD, allebei geleverd door De Tollenaere. Die staan mooi naast elkaar in de nieuwe productiehal opgesteld, die voorts nog wat leeg is.

 

PLAATSCHAAR

Op maat

De plaatschaar heeft niet de standaardafmetingen, maar werd op maat gemaakt op 5 meter breedte
De plaatschaar heeft niet de standaardafmetingen, maar werd op maat gemaakt op 5 meter breedte

“Wij vertrekken vrijwel altijd van een inox plaat, van 1 tot 3 mm dik. Omdat we die meestal rechtlijnig moeten versnijden, is een plaatschaar voor ons interessanter dan bijvoorbeeld een waterjet- of een plasmasnijmachine. Bijzonder aan de gekozen B 06-plaatschaar is vooreerst de breedte. Standaard bedraagt die 4 of 6 meter, maar wij lieten een machine op maat maken van 5 meter. Zowel De Tollenaere, leverancier, als MVD, fabrikant, hebben heel flexibel op deze vraag gereageerd", aldus Blancke.

Kwaliteit

“Nog bijzonder is het snijproces zelf. Beide stukken worden gedurende lange tijd ondersteund bij het afsnijden, waardoor een kwalitatieve, scherpe snede wordt bekomen", demonstreert hij.

 

“BELANGRIJK IS DAT DE MACHINES MAKKELIJK TE BEDIENEN ZIJN"

 


PLOOIBANK

Nauwkeurig

Een belangrijk aandachtspunt was het gebruiksgemak van de machines en de sturingen
Een belangrijk aandachtspunt was het gebruiksgemak van de machines en de sturingen

“Voor de plooibank waren we vooral op zoek naar een machine die nauwkeurig werk kan afleveren, waaraan we achteraf maar weinig correcties moeten doorvoeren. Elke fabrikant of leverancier zegt natuurlijk dat zijn machines aan deze 'first time right'-eisen tegemoetkomen", zegt de zaakvoerder kritisch. “Bij De Tollenaere hebben ze ons evenwel overtuigd door ons uit te nodigen bij bestaande klanten, waar we volop konden testen. Daaraan hecht ik meer belang dan de demonstraties in de toonzaal. Het wekt hierbij ook vertrouwen dat je onderling dezelfde taal spreekt; er komt hier geen verkooppraatje aan te pas."

Minder lasnaden

De gekozen machine is de 4 meter brede C 175, met een buigcapaciteit tot 175 ton.

“Voorheen werkten we al met een plooibank van 3 meter, die echter ondermaats was voor onze grootste constructies. Terwijl we toen dikwijls 3 lasnaden hadden, zijn dat er nu dikwijls nog maar 2, wat zowel voor ons als voor onze klanten een belangrijk voordeel is", stelt Blancke.

Sturing

Ook de sturing was een belangrijk aandachtspunt, net als bij de plaatschaar trouwens.

“Die moet de operator visueel ondersteunen, zodat hij op een eenvoudige, intuïtieve manier de machine kan bedienen en hier ook snel mee weg is. De geplaatste sturing is universeel, van het Nederlandse merk Delem. Zij kwamen zelf gedurende een dag opleiding geven en dit volstaat", meent de zaakvoerder. “Bij de plaatschaar gaat het om Cybelec, een Zwitsers merk. Daar gelden dezelfde aandachtspunten", klinkt het.Ook de sturing was een belangrijk aandachtspunt, net als bij de plaatschaar trouwens.

 

EVALUATIE

De plaatschaar en plooibank maken samen met een eerder geleverde zaagmachine deel uit van een totaalpakket.

Pakket

“Ik belde de verkoper van De Tollenaere eigenlijk op voor een powerstop aan een oude machine, maar we raakten aan de praat en van het één kwam het andere", herinnert de zaakvoerder zich.

“Het voordeel van zo'n totaalpakket is vooreerst natuurlijk de scherpe prijs, maar ook de service na verkoop is zeker een belangrijk punt. Het is een groot gemak dat er voor al deze machines maar één contactpersoon is bij eventuele problemen. De leverancier komt uit Oost-Vlaanderen en is hier dus snel ter plaatse als de storing niet telefonisch kan worden verholpen. Voorlopig werkt alles evenwel naar behoren. We hebben de eerste platen al geknipt en geplooid, en dit verliep helemaal volgens onze verwachtingen."

DE TOLLENAERE

DE TOLLENAERE

RINGLAAN 9
9900 EEKLO
+3293772949
+3293780755