naar top
Menu
Logo Print

DRAAIKOPPELINGEN VAN DE NIEUWSTE GENERATIE

Roterende hybrid koppelingen combineren verschillende afdichtingstechnologieën

Op CNC-bewerkingscentra wordt de koelemulsie rechtstreeks door de spil gevoerd om een betere koeling van de snijkanten, minder frictie en een betere afvoer van de metalen spanen te bereiken. Ook andere media zoals water, lucht of stoom moeten dikwijls door roterende machinedelen gestuurd worden. Dit kan met draaikoppelingen, zoals de gespecialiseerde leverancier AGEPA die van het merk DEUBLIN verdeelt. Onlangs werd een nieuwe generatie van 'multi-passage' roterende koppelingen voorgesteld om aan de huidige vereisten van machinebouwers en metaalbewerkers te voldoen: de Hybrid serie met gecombineerde afdichtingstechnologieën.

 

NIEUWE VEREISTEN

Draaitafel met een DEUBLIN draaikoppeling
Draaitafel met een DEUBLIN draaikoppeling

De 2-kanaals draaikoppelingen van DEUBLIN, zoals de beproefde 2620-serie voor bijvoorbeeld perslucht en olie, zijn ondertussen al enkele jaren bekend bij machinebouwers en -gebruikers. Nu is er evenwel een nieuwe ontwikkeling, als gevolg van de steeds complexere vereisten. De draaikoppelingen moeten tegenwoordig immers rotatiesnelheden van 5.000 rpm en hoger aankunnen en moeten drie of meer kanalen hebben, bij drukken tot 250 bar voor hydraulica of tot 10 bar voor perslucht.

Technologische vooruitgang

DEUBLIN-2620 2-kanaals draaikoppeling
DEUBLIN-2620 2-kanaals draaikoppeling

Waar de toevoer van media voorheen alleen kon plaatsvinden bij stilstand of tegen een lage draaisnelheid, kan dit nu bij de maximale draaisnelheid. Deze technologische vooruitgang betekent natuurlijk een hogere graad van automatisering en dus een hogere productiviteit van het hele bewerkingscentrum.

 

HYBRID

DEUBLIN-1379 4-kanaals draaikoppeling
DEUBLIN-1379 4-kanaals draaikoppeling

Deze sprong voorwaarts was mogelijk door verschillende afsluitingstechnologieën - mechanisch, hydrostatisch of elastomeer - te combineren in de nieuwe Hybrid serie. Hierdoor kunnen de vereisten inzake media, bewerkingsparameters en procesparameters met de grootste precisie beantwoord worden. Voor elk medium wordt zo de meest geschikte afdichtingstechnologie aangewend. Alle technologieën kunnen zelfs gecombineerd worden in dezelfde behuizing, afhankelijk van de specifieke media en het beoogde bewerkingsproces.

Selectiecriteria

Hybrid 7-kanaals roterende koppeling van DEUBLIN
Hybrid 7-kanaals roterende koppeling van DEUBLIN

Bij het kiezen van de meest geschikte technologie is een zo lang mogelijke levensduur van de draaikoppeling dikwijls prioritair. Maar ook de invloed van de temperatuur is in veel gevallen bepalend in de selectie. Er wordt dan ook vaak zowel een lange levensduur als een lagetemperatuurwissel nagestreefd.

 

VOORBEELD

Een recent voorbeeld: een machinebouwer ontwerpt en fabriceert draaitafels voor simultane boor- en draaibewerkingen, voor rotatiesnelheden van 20 tot 1.000 rpm.

Hiervoor zijn draaikoppelingen met 3 tot wel 10 kanalen nodig. Afhankelijk van de vereisten van de gebruiker zijn er immers hydraulische of pneumatische media nodig voor het vastklemmen en lossen, en dat zowel bij stilstand als bij rotatie. Daarnaast is er ook olie of perslucht nodig voor de koeling en reiniging, en ook een vacuümkanaal kan geïntegreerd worden. Gebaseerd op een gestandaardiseerde interface, is er een oplossing voor alle mogelijke varianten ontwikkeld. Het concrete voordeel voor de machinebouwer ligt hem hier in het feit dat het precieze aantal kanalen geen invloed heeft op de interface. Zo kan hij hier op een flexibele manier mee omspringen.

De gebruiker geniet dan weer van bijkomende voordelen als een grotere productiviteit door de hoge snelheid en de integratie van diverse functies voor het draaien, bewerken, vastklemmen, koelen … bij rotatiesnelheden tot 1.000 rpm. Doordat die functies compact zijn ingebouwd, neemt ook de efficiëntie van het hele bewerkingscentrum toe.

AGEPA

AGEPA

ZUR KAISERBARACKE 166
4780 ST. VITH
+3280862983
+3280862821